DOĞRU GÖZLÜK KULLANIMI

Gözlük kullanan kişilerde zamanla, düşünmeden yapılan bazı alışkanlıklar oluşur. Bu alışkanlıklar gözlüğün kullanım süresini kısaltır.Bu kullanım süresi kişiden kişiye değişir .Bu süre alışkanlıklara, yaşam tarzına, takış süresine, sık takıp çıkartılmasına , muhafaza şekline göredir.
 
Bunun yanında gözlüğünüzü silerken, sert zemin üzerine koyarken, zincirle boyunda asılı tutarken, baş üzerinde taşırken, kılıflı ya da kılıfsız muhafaza ederken, (cep ve ya çanta da taşıma gibi) hep benzer biçimde düşünmeden yapılmaktadır.Bu alışkanlıklar gözlüğümüzün camının çizilmesine, sap ayarlarının bozulmasına, zorlamanın yapıldığı yerden kırılmalara sebeb olur.Tüm bunları gidermek için gerekli hususlar şöyle sıralanabilir;
 

• Mineral camlar, organik camlar ve üzerinde bulunan antirefle kaplamanın çizilmemesi , çerçevenin uzun ömürlü olması için sabahları ve gün içinde, gözlüklerinizi takmadan önce sabun ve ya şampuanla köpürtüp durulayabilirsiniz.Daha sonra kağıt havlu ve ya sadece bu iş için ayrılmış yumuşak dokulu bezler ile kurulayınız.Günün ilerleyen saatlerinde de dış etkenlerden dolayı organiklerde toz leke parmak izi, yağlanma v.b. olduğu takdirde de aynı işlemleri yapabilirsiniz.Kesinlikle kuru silme yapmayınız.Camlardaki tozlar çizilmelere sebeb olacaktır .

• Gözlüğünüzü düşebilecek, darbe alabilecek ortamlarda bırakmayınız.

• Saunaya girerken, kuaförde kurutucunun altında, sıcak fırın karşısında çalışırken gözlüklerinizi takmayınız.

• Sıcak, güneşli günlerde park halindeki arabanızın içinde bırakmayınız.

• Gözlüğünüzü kullanmadığınız zamanlarda mutlaka sert koruyucu bir kılıfta muhafaza ediniz . Ve mümkün olduğunca oturulan, dayanılan, üzerinde eşya bulundurulan bir zemine koymayınız.Oturulan sandalye, koltuk, kanepe, yatak üzerinde unutulan gözlükler her an kazaya uğrayabileceğinden böyle bir alışkanlığınız varsa vazgeçiniz .

• Gözlüğünüzü iki elinizle takıp çıkarınız. Aksi takdirde gözlüğün orjinal simetrisi bozulacak, yüzde duruş açısını ve simetrisini ayarlamak bizler için de zorlaşacaktır. Zamanla dengesi bozulan gözlüğünüzü gözlükçünüze ayarlatınız. Gözlükte deformasyonlar hem estetik açıdan hem görme fonksiyonları açısından kötü sonuçlar doğurur. Dengesiz gözlük cilde pişik ve kızarıklık gibi rahatsızlıklar verir. Çünkü ağırlıklar burun üzerlerine ve saplara eşit dağılmaz, kaymalar ve ya baskılar kulak arkasında, şakaklarda ve burun üzerinde acı ve ağrı yapar. Görme fonksiyonlarını bozar. Astigmatik ve prizmatik etkiler meydana getirerek bulanık görme, görme yorgunluğuna ve çift görmeye ayrıca baş ağrısına da neden olur.Sapların kulak arkasına dönen kısmı kafa ile kulağın birleşme eğrisini takip edecek gibi olmalı. Sapın en uç noktası hem kulak arkasına hem de kafa yüzeyine fazla baskı yapmamalıdır. Gözlük sapları açılarak önce düz sonra ters bir şekilde düzgün masa üstü bir zemine koyulduğunda sap uçları ve ya büküm yerleri masaya değmelidir. Saplar gövde ile 90 derecelik bir açı yapmalı ve saplar düz bir biçimde kıvrım yerine uzanmalıdır. (Şakakları geniş kişiler için verilmiş dışa doğru bombeler istisnadır.) Kullanıcının burnunun bir duvarı eğri, bir kulağı önde ve ya yukarıda, bir kulağı geride ve ya aşağıda oluşmuşsa bu kişilere özel ayarlar yapılmalıdır.

Zamanla dengesi bozulan gözlüğünüzü bize ayarlatınız. Ayda bir satış noktalarımıza uğrayarak sıcak bir kahvemizi içerken gözlüklerinizin simetri ayarlarını, hijyenik ve derin temizlik bakımlarını (ultra soundlu yıkama cihazında) yaptırırsanız bizi daha da mutlu edersiniz.

GÖZLÜĞÜ DEĞİŞTİRME ZAMANI
Her gözlüğün , kişiden kişiye değişen bir kullanma süresi vardır. Bu süre alışkanlıklara , takış süresine , sık takılıp çıkarılmasına muhafaza şekline kişinin terlemesi terindeki terkibe göre değişir.

Eğer terin çok asitli bir terkibi varsa , metal çerçevenin kaplamaları bu terkipten etkilenerek bozulur , baz metaryeldeki bakırı oksitleyerek yeşil renk alır, giderek korrozyon ve yüzeyin törpü gibi pürüzlenmesine neden olur. Özellikle cilde temas halindeki saplarda ve gözlüğün gövdesinin alt kısmında yanağa değme varsa meydana gelen bu oluşum son derece ciddi cilt reaksiyonlarına zemin hazırlar ve cildi tahriş eder.

Mukemmel kalite ve mükemmel sağlamlık istenildiğinde , çerçeve köprüsündeki alaşımın sert ve dayanıklı olması sağ sol halkalarda ise yumuşak kolay biçim verilen bir alaşım seçilmesi şarttır .
 
Saplarda kullanılan alaşım bazen üç değişik özellik taşır : sapın menteşeye yakın yerleri kalın ,sert orta bölge esnek ,plastik uçların geçirildiği mil kısmı yumuşak kolay bükülen nitelik kazandırır. (optisyen kolayca kulak arkasına bükerek ayarlayabilsin.) Alaşıma bu özellikler kazandırılırken yapılan işlemler , maliyete de etki eder. Bu nedenlerle , çok kaliteli bir çerçeveye ömür biçmek zordur .Çok sağlam bir gözlük , kötü kullanımla çok kısa sürede bozulabilir .Bu itibarla , gözlük çerçevesine yapımcı firmaların verdiği garanti sadece imalat hatalarını içerir.Kullanım yanlışlığından meydana gelen kırılma ve bozulmalara bir garanti verilmez .
 
Özet olarak kaplaması bozulmuş metal gözlük çerçevesinin değiştirilmesi gerekir . Ayrıca metal yorgunluğuna başlamış , kolayca deforme olan çerçeveler ile vida yatakları , menteşeleri bozulmuş , bağlantıları çatlayarak zayıflamış çerçeveler değiştirilmelidir . Plastik çerçevelerde saplarda pütürlenmeler , ter asidinden beyazlanmalar olduğunda , plastik malzeme ayar yapılamayacak derecede sertleştiğinde , çatlamalar başladığında değiştirmek gerekir . Unutulmamalıdır ki , değişme zamanı gelmiş , ana meteryali bozulmuş , deforme olmuş , camları çizilmiş , matlatmış , kanallarına temizlenmeyen kirler birikmiş bir gözlüğü kullanmakta ısrar etmek sağlıklı değildir.